Március15

M Á R C Z I U S  T I Z E N Ö T Ö D I K E  ÉS  A S A K K

A III. Magyar Sakkvilág Kupa eddigi résztvevőit, valamennyi kedves érdeklődő és rendezvényünkkel szimpatizáló sakkbarátunkat, minden potenciális jövőbeni nevezőt nagy szeretettel köszöntünk nemzeti ünnepünkön ! Miért éppen sakkversennyel ünnepeljünk ? Egyrészt azért, mert sakkozók vagyunk, másrészt azért, mert a sakk fontos szerepet játszott a reformkor emberének életében, illetve legjobb reformkori sakkozóink is részt vettek a szabadságharcban !

Széchenyi István már gyermekkorában megtanult sakkozni. Fizetett besúgók jelentéseitanúskodnak sakk szeretetéről, veszik számba 23 sakk-könyvét, egy olyan korban, amikor a század világmesteréről fontosnak tartották feljegyezni, hogy 15 sakk-könyvet birtokol! Széchenyi a maga 23-át kritikailag fel is dolgozta ! Természetesen fiait is megtanította sakkozni, Ödön fia a hazai sakkélet vezetője lett Erkel halála után . . . Gróf Széchenyi "önkéntes" száműzetésében Döblingben délelőtt és este három-három órán át sakkozott, de javaslatot tett a magyar játszma-jegyzésre, figura-elnevezésre, kezdeményezte "a sakk etikájának és értéktanának" megfogalmazását . . . Ebben ( is ) mindmáig magányos, követőkre még nem talált előfutár maradt. Az 1839-ben a Wurm Kávéházban megalakult Pesti Sakk-kör 500 forint tétre menő párviadalra hívta ki az akkor a világ sakk-fővárosának számító Párizst. Az 1842-1845 között játszott mindkét levelezési sakkjátszmát a pestiek nyerték : Pest - Párizs 2 - 0 !!! A sötéttel vívott mérkőzésen az akkor először megjátszott folytatást a sakk-elmélet azóta is Magyar-védelemnek nevezi . 

A Pesti Sakk-kör "vezérkara" : Szén József a főváros levéltárnoka, a városi hivatal rabja, aki 1851-ben a saját költségén vett részt
Londonban azelső igazi nemzetközi versenyen, ahol a számszerinti eredmények alapján ő volt a legjobb, de a különleges versenykiírás következtében ötödik lett.E verseny győztesét tekintik az első - nem hivatalos - világbajnoknak. Szén a győztes Anderssen ellen is helytállt, sötéttel le is győzte !!!
 

 Grimm Vince a híres katona-térképész, tábornok-nyomdász, aki litográfusként a Kossuth-bankók kliséit készítette. A szabadság-harc bukása után az állami nyomdával együtt menekítette a nemzeti kincseket - s, hogy idegen földre ne kerüljön - a Szent Koronát elásták az ország elhagyásakor . . . Törökországban Murad Bej-ként élt száműzetésben, a kiegyezés után tért haza s lett a Pesti Sakk-kör tiszteletbeli elnöke. A "konstrukciós feladatok" között mind a 15, mind a 17 bábos állásoknál a mai napig ő tartja a világrekordot 47 (!!!) mattoló lépéssel !
Nagyvezír - Murad Bej 1864 Konstantinápoly, Spanyol megnyitás
1. e4 e5 2. Hf3 Hc6 3. Fb5 a6 4. Fa4 Hf6 5. 0-0 Fc5 6. c3! Fa7! 7. Be1? Hg4 8. d4 exd 9. cxd? Hxd4! 10. Hxd4 Vh4 11. Hf3? Vxf2+ 12. Kh1 Vg1+! 13. Bxg1 Hf2 matt !

 

Löwenthal János Jakab sakkmester, aki 1848 után az inkább ésszerű, mint kényszerű emigrációt választja. Angliában talál rá is figyelő hazára, ott válik bajnokká, nemzetközi hírű és tekintélyű nagymesterré. 1849-ben legyőzi az Egyesült Államok bajnokát. Hivatásos játékosként ő is részt vett az 1851. évi londoni versenyen, különböző versenysikereket ért el, de az Anderssen, illetve Morphy elleni páros mérkőzéseit elveszítette. 1858 után az angol sakkozók rangelsője 10 éven át. Ő készítette a világ első demonstrációs sakk-tábláját. Sakkozóknak sokat mondhat, hogy Hastingsben hunyt el.

 

 

 

Erkel Ferenc a magyar nyelvű és zene-kultúrájú opera megte-remtője, aki az 1850-es évek második felétől az ország legjobb sakkozója, 1865-től 29 éven át a Pesti Sakk-kör elnöke. Hivatalos volt a korszak valamennyi jelentős nemzetközi sakkversenyére, de zenei munkássága mellett ezekre már nem jutott ideje . . . Pedig az első igazi nemzetközi verseny magyar résztvevőjét Szén Józsefet egymás elleni partijaikban gyakorta késztette feladásra! Nézzük egy 11 évvel a Hunyadi László és a Himnusz után, de 6 évvel a Bánk Bán előtti partijukat:

Erkel Ferenc - Szén József 1855 Pest, Király-csel
1. e4 e5 2. f4 exf 3. Hf3 g5 4. Fc4 Fg7 5. 0-0 d6 6. d4 h6 7. c3 He7 8. g3! g4 9. He1 f3 10. Hxf3! d5?! 11. exd gxf 12. Vxf3 0-0 13. Hd2 Ff5 14. He4 Fxe4 15. Vxe4 Hg6 16. d6! Vxd6 17. Ff4 Hxf4 18. Bxf4 Hc6 19. Baf1 Hd8 20. Fd3! sötét feladta.

A korabeli Pesten nemcsak lejegyezték a partikat, de "Szerzemény"-nek, vagyis szerzőijogvédelem alatt állónak tekintették a sakk-játszmákat, és szerzőnek hirdették a vesztesfelet is. Azóta se, máshol se. Pedig olyan sakk-nagyságok, mint Bronstein vagy Fischeregy életen át ezért harcoltak - eredménytelenül . . .

Az első Pesti Sakk-körben töretlen ambíciókkal, remek csapat alakult a Wurm János vaskereskedő által Pollack Mihállyal építtetett épületben, ahol a földszinten működő kávéház mellett, az emeleten kapott helyet a sakk-kör és egy a Kossuthnak is otthont adó ügyvédi iroda! Könnyen lehetséges, hogy Kossuth sakkozás közben ismerkedett össze Grimm Vincével a Kossuth-bankók későbbi litográfusával. Kossuth sakktáblája ma múzeumi tárgy, vitairatai, szónoklatai számtalan fordulatából, több emlékiratból és anekdotából ismert a kormányzó sakkszeretete és szenvedélyes játékosi mivolta. Kossuth nemcsak a "legnagyobb magyar"-nak nevezte Széchenyit, de "a magyar nemzeti sakkjáték nagymesterének" is titulálta vetély- és harcostársát, bár nehezményezte, hogy a "mester a nagy tanácskozási játszmában másokat nem igen enged lépéseket tenni". Turini száműzetésé alatt Kossuth is rendszeresen sakkozott, ám - mint azt titkára feljegyezte egy Perczel Mór tábornok elleni partija kapcsán - veszíteni "nem tudott" : addig-addig rakatta vissza az állást újra és újra, amíg Perczel hagyta nyerni, "és az öreg ezt elfogadja, . . . minden játéknál megvan e kicsiséges ambitió nála." Hát így sakkozott Kossuth Lajos, s valljuk be mi is szívesebben nyerünk, és szeretjük utólag is bizonygatni, hogy "nyerve voltunk" . . .

Ezért ünnepelhetünk és emlékezhetünk a hősökre nemzeti ünnepünkön sakkversennyel !