II. Magyar Sakkvilág Kupa 2014 Ászár

II. Magyar Sakkvilág Kupa 2014 – Ászár

 

Szeptember 19-e és 21-e között, immáron második alkalommal került megrendezésre Ászáron a  Magyar Sakkvilág Kupa. A verseny helyszínéül a Jászai Mari Általános Iskola impozáns épülete szolgált. A verseny célja: a sakk sportág népszerűsítése és a sakkbarátság ápolása mellett eldönteni, melyik 2000 fő alatti magyar település négyfős csapata a legjobb a
Kárpát-medencében. 18 magyarországi, három erdélyi és egy felvidéki csapat mérhette össze erejét e nemes vetélkedésben. Megyénket a Bánszegi Attila, Komlósi Tibor, Riez Péter és Sebestyén Gábor összeállítású ászári csapat képviselte. Egyesületünk egy „Rendező Sakkbarátok” elnevezésű csapattal is indult a versenyen. Az I. Bakonyalja Kupán győztes bakonyszombathelyi gyermek csapat is részt vett a küzdelmekben. Nagy boldogsággal töltött el bennünket, hogy Tamási Áron szülőfalujából, a több mint 700 km-re lévő Farkaslakáról is érkeztek hozzánk sakkozók.

A verseny megszervezése, a csapatok meghívása idén is Németh Zoltánra, a Magyar Sakkvilág tulajdonos főszerkesztőjére hárult. Tavalyi hír, de muszáj idén is megemlítenem, hogy Ászár Község Önkormányzata a verseny és a sakk sport támogatásáért elismerésképpen a Magyar Sakkvilág „arany fokozatú” támogatói címét érdemelte ki. Nem tudok még egy olyan magyarországi kistelepülésről, amelyik annyit áldozna a sakk sport népszerűsítésére, mint Ászár Község teszi azt. Köszönet ezért Polgármester úrnak és a tisztelt Képviselő- testületnek! A rendezésben Bánszegi Attila vállalt oroszlánszerepet.

Köszönöm továbbá mindenkinek, aki rendezvényünket anyagilag támogatta, illetve munkájával segítette.

A szállásra idén sem lehetett panasz, a 90 fős mezőny a kisbéri Kincsem Hotelben, illetve a Marianna Vendégházban lett elszállásolva. A pénteki regisztráció és vacsora után nem maradhatott el a pálinkakóstoló sem, melyhez idén még „retró bulit” is varázsolt Pál József sakkbarátunk.

Szombaton a versenyt a himnusz eléneklése után dr. Mikolasek Sándor polgármester úr, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg.

Kezdetét vehették az izgalmas összecsapások „pepita országban”.

Az ebédet az iskola éttermében fogyasztottuk el, melyért nagy köszönet jár Zséfár Vera és csapata számára.

A délutáni fordulók után megkoszorúztuk a nemrég felavatott Nemzeti összetartozás emlékhelyet. Le a kalappal az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület előtt, gyönyörűre sikerült az emlékmű. Később Szabó Gábor jóvoltából borkóstolót tartottunk, ahol nem vallottak szégyent finom ászári boraink sem. Sokan vittek magukkal ajándékba, illetve emlékül egy-egy palack Ászári asszonyfektetőt. A szombati vacsorát az Aranyfürt étteremben költöttük el. A fárasztó nap végén pedig ismét az iskolában kötöttünk ki, ahol baráti hangulatban folytatódott a borozgatás és a sakkozás.

Vasárnapra maradt az utolsó három forduló, ahol az első hely megszerzésére még több csapatnak is esélye volt… Az izgalmas eseményeket Molnár Szilárd örökítette meg nagyszerű fotók formájában.

Zilahi Zoltán versenybírónak az egész esemény alatt könnyű dolga akadt, a verseny ugyanis kifejezetten jó hangulatban, sportszerű keretek között zajlott le.

A vasárnapi ebéd után közösen elénekeltük a szózatot és a székely himnuszt. Megható pillanatok voltak ezek, melyek mélyen az emlékezetünkbe vésődtek és a lelkünkbe ivódtak...

A versenyt végül az élőpontok alapján első helyen rangsorolt Ászár csapata nyerte.

Második helyen Monospetri (Bihar megye - Partium régió) csapata végzett, míg a dobogó harmadik fokára ismét Zánka (Veszprém megye) állhatott fel. További 7 csapat részesült még értékes könyv- és tárgydíjakban, valamint tábla- és különdíjak is kiosztásra kerültek.

Az eredményhirdetésen kisorsolásra került egy a Kincsem Hotel által felajánlott kétszemélyes wellness hétvége is, melyet a „palóc” Karancsberény csapata nyert meg.

Egyetlen résztvevő sem tért haza üres kézzel: emléklap, fotó és egy Sebestyén Imre által termelt és palackozott „Ászári huszárkorty” fantázia nevű bor jutott minden kedves játékosnak és rendezőnek!

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Búcsúzóul sokan megígérték, hogy jövőre ismét eljönnek, illetve több meghívót is kapott egyesületünk sakkversenyekre – rendezvényekre...

Elmondhatjuk, hogy ismét sikerült egyesületünk és falunk jó hírét kelteni és azon leszünk, hogy jövő ilyenkor hasonló keretek között, még népesebb mezőny vághasson neki a Magyar Sakkvilág Kupának.

 

Ászár, 2014. szeptember 29.

                                                                                    Üdvözlettel:     Sebestyén Gábor

                                                                                                             egyesületi elnök