Lakitelektől Farkaslakán át, Ászárig ívelő sakkbarátság.

                                                                                                                1. RÉSZ

 

A nyár vége, az ősz eleje sakk programokkal telített, sűrű időszakot hozott sakkozóink számára. Természetesen a legnagyobb feladatot a III. Magyar Sakkvilág Kupa megrendezése jelentette Ászáron szeptember 11-12-13-án. Beszámolunk két közvetve kapcsolódó és egyesületünk életében nagy jelentőségű eseményről: 08. 17-én kopjafát állítottunk Lakitelken, 09. 3-7 között Erdélyben jártunk.  

A www.sakkbaratok.extra.hu címen, honlapunkon mind a 3 rendezvényről találhatóak fényképek és cikkek folyamatosan frissítve és bővülő számban, valamint megtekinthetőek a részletes eredmények.

XX. SAKKOZÓ MAGYAROK VILÁGTALÁLKOZÓJA 2015.08.17-25., Lakitelek Népfőiskola.

2014-ben a 19. világtalálkozón - ahol az egész Kárpát-medencéből a mi egyesületünk képviseltette magát a legnagyobb létszámban a versenyen - javasolta Pál József, hogy a jubileumi 20. rendezvény alkalmából 2015-ben állítsunk kopjafát mi sakkozók is, ahhoz hasonlóan, mint azt már sokan megtették a Népfőiskola területén. A szervezkedés megkezdődött. Sajnos eleinte nem sok segítséget kapott az ötletgazda, ha szavakban nem is, de cselekvő, segítő tettekben sokszor magára maradt. Aztán láss csodát, valami megmozdult egyszerre több helyen: egyesületünk közgyűlésén és a Népfőiskolán csakúgy, mint a világtalálkozó szervezőinél. Az igazi lökést az ászári honismereti kör együttműködése adta meg számunkra, tapasztalataik és kapcsolataik óriási segítségünkre voltak ! Külön ki kell emelnem Sebestyén Imre pozitív hozzáállását, nélküle nem értünk volna célba . . . Természetesen köszönjük minden közreműködő és anyagi támogatást felajánló hozzájárulását !

Augusztus 17-én az egyesületünk által felajánlott kopjafa avatásával kezdődött meg a Sakkozó Magyarok XX. Világtalálkozója Lakitelken a Népfőiskolán, az eseményről több híradó is beszámolt. A  Bruncz János alkotta kopjafát Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke méltatta, külön kitért a kopjafa tetején kifaragott bástyára: ez a bástya jelképezi, hogy a Kárpát-medencében élő magyar sakkozók „védőbástyája”  - volt és lesz - a világtalálkozó és a Lakitelek Népfőiskola. Bagi Ferenc atya szentelte fel kopjafánkat, a Himnusz közös éneklésével kezdtük, a Boldogasszony Anyánk eléneklésével zártuk a  ceremóniát, amelyen az atya megáldotta a résztvevőket és áldást kért minden közreműködőre.

Egyesületünk határon túli sakkozói közül jó néhányan kiváló teljesítményt nyújtottak, többen az élmezőnyben harcolták végig a versenyt. A felnőtt mezőny több mint 80 résztvevője között a 4. helyet szerezte meg Domány Zsófia, a legjobb ifjúsági díjat Takács László, a legjobb felvidéki külön díját Dolnik Attila nyerte el. Sakkbaráti kapcsolatainkat megerősítettük mind a 4 égtáj irányában, sőt új barátságok is köttettek, rengeteg meghívást kaptunk. Egyeztettünk több délvidéki sakkozóval arról, hogyan tudnának részt venni a Magyar Sakkvilág Kupán Ászáron. Seres László főszervező, a Bács-Kiskun megyei sakkszövetség főtitkára elvállalta a III. Magyar Sakkvilág Kupa versenyvezetői tisztét.

 

                                                                                                                                                                                                                 Bánszegi Attila   

2. RÉSZ

A nyár vége, az ősz eleje sakk programokkal telített, sűrű időszakot hozott sakkozóink számára. Természetesen a legnagyobb feladatot a III. Magyar Sakkvilág Kupa megrendezése jelentette Ászáron szeptember 11-12-13-án. Beszámolunk két közvetve kapcsolódó és egyesületünk életében nagy jelentőségű eseményről: 08. 17-én kopjafát állítottunk Lakitelken, 09. 3-7 között Erdélyben jártunk.  

A www.sakkbaratok.extra.hu címen, honlapunkon mind a 3 rendezvényről találhatóak fényképek és cikkek folyamatosan frissítve és bővülő számban, valamint megtekinthetőek a részletes eredmények.

XV. FARKASLAKI SZENES NAPOK 2015.09.04-06., Farkaslaka.

2014-ben a II. Magyar Sakkvilág Kupa legtávolabbról érkező résztvevője volt Ászáron Farkaslaka csapata. Már akkor szívélyesen invitáltak  bennünket hagyományos versenyükre, amelyet a Szenes Napok keretében rendeznek meg évről-évre. Ígéretet tettünk arra, hogy viszonozzuk gesztusukat, de talán sem ők, sem mi nem gondoltuk komolyan, hogy valóban elmegyünk Erdélybe sakkozni !  

A Magyar Sakkvilág Kupás baráti kapcsolatok azonban fantasztikusak, nem hasonlíthatók máshoz: Bárdudvarnok, Levél és Vasalja után eljutottunk Farkaslakára is . . . Utazásunkat komoly szervezkedés előzte meg, köszönjük Ászár község és a Sakkbarátok Egyesülete támogatását, megkaptuk a falu kisbuszát és 1-1 tank üzemanyagot. A kedvezmények ellenére nehezen álltak „kötélnek” az ászáriak, így egyesületünk kisbéri és bakonysárkányi tagjaiból állt össze csapatunk a közel 2000 km-es túrára.

Szeptember 3-án hajnalban indultunk, a kalandok a határon kezdődtek, visszafordítottak a románok, mert nyolcunknak csak 7 személyi igazolványa volt +1 jogosítványa . . . Aztán előkerült a 8. személyi ! A Királyhágónál megpihentünk, Kolozsvártól végre autópályán mehettünk, Torockón szállás várt ránk és remek vacsora a Székelykő „árnyékában”. Este séta az Europa Nostra díjjal kitüntetett faluban. Az egyik kis kocsma falán régi fénykép: Jókai Mór a torockóiak között, itt írta az „Egy az Isten”-t ?! Kint a főtéren azonban a régi unitárius  templomhoz közel, fényárban ott áll már az új román ortodox templom. A wikipédia szerint a lakosság 76,2%-a unitárius és 12,6%-a román ortodox, ez utóbbi szám nehezen hihető, mert azt is írja, hogy 91,4% a magyarok aránya. Ahova csak betértünk, ott népszerűsítettük a sakkot és Ászárt. Mindenhol sakkoztunk és mindenhol elmagyaráztuk hogyan  köti össze Jászai Mari Ászárt és Torockót, milyen „kapcsolatot” teremtett „A tolonc” című híres némafilm.

Pénteki kiránduló napunkon, kisebb kitérőkkel haladtunk tovább. Kalandjaink folytatódtak, eltévedés miatt Székelyderzsre nem maradt már időnk, sőt vészesen fogyott üzemanyagunk is. Esett az eső, de ha megálltunk megnézni valamit, szinte mindig azonnal elállt és kicsit kisütött a nap ! Nagyenyeden főhajtással emlékeztünk az 1849-ben legyilkolt mintegy 800 magyarra, Segesváron Petőfi Sándorra, Székelyudvarhelyen nagyjainkra. „Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok,” – áll az I. világháborús emlékművön. Udvarhelytől már csak egy ugrás Farkaslaka, Tamási Áron szülőfaluja.

Jakab János elénk jött a falu szélére és sakkbaráti szeretettel fogadott bennünket, sőt amire igazán nem számítottunk, ingyenes szállást és vendéglátást intézett el számunkra. El se akartuk hinni ! Farkaslaka testvér településeinek ( Ajak, Kemence, Lengyeltóti ) a fesztiválra érkezett küldöttségeihez hasonlóan minket is elvittek vacsorázni a nemrég felújított Művelődési Otthonba. Beköszöntünk a Jakab családhoz, s ott ragadtunk álmélkodva nézve a cserge készítés sok fortélyát, megtanultuk mi az a „bügyörgetés”, aztán megcsodáltuk a szebbnél szebb, különböző méretű és mintájú kész csergéket . Az idő rohant, de siettünk mi is elfoglalni szobáinkat a Balla Panzióban , mert késő este újabb kaland várt ránk: a magyar-román eb. selejtező mérkőzés közös megtekintése, ezúttal román tv csatornán.

Másnap délelőtt a mi tiszteletünkre rendezett baráti csapatversenyen egybe csengtek a vélemények arról, hogy egyik válogatott sem érdemelt győzelmet, de ilyen teljesítményekkel kijutást sem Európa legjobbjai közé. Ászár, Farkaslaka, Korond és Székelyudvarhely vett részt a Jakabék portájának udvarán megrendezett bajnokságban. Be kell vallanunk, hogy a székelyek nem voltak vendégszerető házigazdák, mert nagyon elvertek bennünket. A 6 fordulós körmérkőzéses versenyen háromszor kikaptunk és háromszor értünk el 2-2-es döntetlent, amivel a „tisztes” 4. helyezés jutott csak nekünk. A hármas és a négyes táblán még döntetlenünk sem lett ! Nekem is erősnek bizonyult az egyes tábla, mert 3-szor is vesztettem a 3 győzelem mellet. Jó hírünket Malomsoki László mentette meg, aki a kettes táblán kiváló 100%-os teljesítménnyel mind a 6 játszmáját megnyerte ! A dobogón a sorrend így alakult: 1. Székelyudvarhely, 2. Farkaslaka, 3. Korond. Miközben mi sakkoztunk,  elkészült a finom ebéd is, amelyre mindenkit meghívtak. Délután megnéztük a fazekasokat Korondon, este felmentünk a Kalonda-tetőre, a XV. Farkaslaki Szenes napok helyszínére, ahova a rossz idő ellenére több mint tízezren látogattak ki a három nap alatt. Itt ért bennünket a legnagyobb kaland, a vihar egy szempillantás alatt felkapta, s ránk borította a sátrakat és ezzel szétzúzta békés ’mics’ vacsoránkat.

Vasárnap került sor a VIII. Szenes Kupa egyéni sakkversenyre 58 fő részvételével a Tamási Áron Általános Iskolában. A 9 fordulót két emeleti tanteremben bonyolították le, amelyeknek nem csak a cserépkályha, de amint láttuk a feszület is „kötelező” tartozéka mind a mai napig nagyon helyesen ! A verseny helyreállította Ászár és az én sakkozói renomémat, négyes holtverseny után a másodlagos értékelés szerencsésen nekem kedvezett, s éppen János barátom előtt lettem így hajszállal első ! Irány újra a Kalonda-tető, ahol vadpörköltre hívtak meg bennünket. Aztán a nagy színpadon, ahol előző este Charlie, az nap a Republic lépett fel, átadták a díjakat részünkre. Majd rövid séta után lehetőségünk nyílt megtekinteni hogyan rakják a baksát (boksát) a szénégetéshez, hogy készül a szén.

Németh Zoltán jóvoltából a két versenyen összesen 100 db Magyar Sakkvilág folyóiratot tudtunk szétosztani a résztvevők között, népszerűsítve ezzel az újságot és a Magyar Sakkvilág Kupát egyaránt. Sokszor szóba került Ászár, emlegettük az itteni versenyt és ígéretet kaptunk  arra, hogy a jövőben is számíthatunk Farkaslaka részvételére rendezvényünkön ! Akár csak Lakitelken, Erdélyben is rengeteg meghívást kaptunk új sakkbarátainktól Korondtól Gyergyószentmiklósig. Nem nagyon lehet szavakkal leírni azt a kedvességet és szívélyes vendéglátást, amiben részünk volt végig ! Ezúton is nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki lehetővé tette számunkra ezt az élményekkel és kalandokkal teli, sakk sikerekben is bővelkedő, baráti és nemzeti összetartozást erősítő szép erdélyi túrát Farkaslakára. A legnagyobb köszönettel elsősorban az egész Jakab családnak és a Balla házaspárnak tartozunk . . .

                                                                                                                                                                                                           Bánszegi Attila

3. RÉSZ

A nyár vége, az ősz eleje sakk programokkal telített, sűrű időszakot hozott sakkozóink számára. Természetesen a legnagyobb feladatot a III. Magyar Sakkvilág Kupa megrendezése jelentette Ászáron szeptember 11-12-13-án. Beszámolunk két közvetve kapcsolódó és egyesületünk életében nagy jelentőségű eseményről: 08. 17-én kopjafát állítottunk Lakitelken, 09. 3-7 között Erdélyben jártunk.  

A www.sakkbaratok.extra.hu címen, honlapunkon mind a 3 rendezvényről találhatóak fényképek és cikkek folyamatosan frissítve és bővülő számban, valamint megtekinthetőek a részletes eredmények.

III. MAGYAR SAKKVILÁG KUPA 2015.09.11-13., Ászár.

Komárom-Esztergom megye legnagyobb sakkversenyét rendeztük meg a szüret „árnyékában” Ászáron. Ekkora létszámú esemény még nem volt egyesületünk történetében, néhány szám adat: 32 csapat vett részt a Kárpát-medencei szintű megmérettetésen, 38 kis községből érkeztek sakkozók, mind a 19 megyéből voltak résztvevők, a határon túlról 2 felvidéki település nevezett. Több mint 130 főnek kellett szállást biztosítanunk  ( Kincsem Hotel, Rembrandt Vendégház, Marianna Vendégház, Morvai Vendégház, Malom Vendégház ), több mint 140 fő étkeztetését oldottuk meg ( Iskola étkezde, Kincsem Hotel, Aranyfürt Vendéglő ). Most először vett részt két ászári csapat a versenyen.

Újdonság volt, hogy a pénteki 0. napon nem csak a regisztráció, a csapatok erősorrendjének véglegesítése, a szálláshelyek elfoglalása és a hagyományos pálinka kóstoló zajlott le, hanem sor került egy „villám” , magyarul mondva „schnell” egyéni sakk versenyre is. Jelzés értékű volt, hogy az első négy helyezett olyan csapatok legjobbja, éltáblása lett:  1. ifj.Egri László (Lövő) 8 pont, 2. Takács Balázs (Alsónemesapáti) 7,5 pont, 3. Blaskó István IM (Vámosgyörk) 6,5 pont, 4. Tér Marcell (Bocfölde) 6,5 pont, akik most először vettek részt a Magyar Sakkvilág Kupán ! Ez előre vetítette, hogy az eddigieknél jóval erősebb a mezőny, nem mehet biztosra egyetlen csapat sem, óriási harc volt várható a dobogós helyezésekért.  Több Nb1-es szintű játékos mellett, 3 címviselőt: 2 nemzetközi mestert (IM) és 1 fide mestert (FM) is üdvözölhettünk a csapatok nevezési listáján ! Köztük a magyar sakkozás olyan „emblematikus” , mindenki által tisztelt és jól ismert alakjait, mint Máthé Gáspár nemzetközi mestert Bárdudvarnok képviseletében, aki éveken keresztül Lékó Péter edzője volt , vagy Frink Ferenc fide mestert, a palóc varázslót, sakkolimpiai résztvevőt Karancsberény csapatában.

Szombaton az ünnepélyes megnyitó után 6 nehéz forduló várt ránk. Az élcsoport folyamatosan változott.  Mi ászáriak, eddigi kétszeres győztesként és veretlen címvédőként a 3. fordulóban szenvedtük el első vereségünket az első 2 táblán rendkívül erős Uszódtól.  A 4. forduló után Lövő-Völcsej állt az élre, mert Uszód 2-2-őt játszott Karancskeszivel, Ászár egy 4-0-val kezdett felzárkózni. Az 5. fordulóban a két éllovas egymás ellen döntetlenezett, mi egy újabb győzelemmel közelítettünk. A 6. fordulóban 3,5-0,5-re vertük az addig veretlenül vezető Lövő-Völcsej csapatát, megelőztük őket és beértük a szintén győző Uszódot, összes szerzett pontszám alapján már mi álltunk a legjobban !

Az izgalmas versengés után mindenkinek jól esett egy kis pihenés, kikapcsolódás, ezt a különböző szabadon választható programok biztosították: wellness a Kincsem Hotelben, borkóstolás a tájháznál, „Magyarország szeretlek” vetélkedő. A Magyar Sakkvilág Kupa résztvevői nevében megkoszorúztuk a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyet és koszorút helyeztünk el Jászai Mari szobránál. Rövid séta után a tájház udvarán már tovább elidőztünk, Szabó Gábor jóvoltából 6 féle bort kóstolhattunk a tájház megtekintése és sakkbaráti beszélgetés, anekdotázás közben. Köszönjük szépen a remek borokat ! Este a vacsora után kezdődött a vetélkedő az iskolában és az Újpest – Ferencváros a televízióban . . .

Még mielőtt a vasárnapi zárónapot összegezném, muszáj egy kis szubjektív összefoglalót is közkincsé tennem. A Magyar Sakkvilág Kupák történetében most fordult elő először, hogy nem vagyok „képben” minden csapat tekintetében - nem a diópálinka miatt, amivel a pankaszi Kovács Ferenc kínált meg -  hanem egyszerűen nem tudtam-tudtunk 32 csapatot egyértelműen „beazonosítani” . . . Így fordulhatott elő, hogy más szálláshelyre küldtünk csapatokat, mint ahova be voltak tervezve, vagy a szimpatikus magyi kísérő tanárnőt viszont „beterveztük” 1 szobába 4 kamasz fiúval. Persze minden elrendeződött, megoldódott, de utólag is elnézést az okozott kellemetlenségekért ! Itt jegyzem meg azt is, hogy ez azért nem egy wellness hétvége volt, hanem egy Kárpát-medencei szintű sakkverseny, tehát ne sértődjön meg egyetlen csapat sem, hogy esetleg nem fért már be a Kincsem Hotelbe . . . Öröm volt látni és tapasztalni a fejlődést, nem csak a verseny tekintetében, hanem azoknál az ifjaknál is, akik már harmadszor vettek részt rendezvényünkön. Én most Áj Tamást emelem ki, mert ellenünk is bizonyított a 13 éves szigetbecsei fiatal, aki négyből néggyel kezdett és csapata legjobb pontszerzője lett ! Ali bácsinak, aki Pécsi Ildikóval együtt oltotta a tüzet az „Egri csillagok” forgatásán, köszönöm a péntek éjféli koccintást és az ehhez szükséges varázslatos előrelátást. A vasszentmihályi fiataloknak is köszönettel tartozom, mert legnagyobb meglepetésemre a vasárnapi misén ők ministráltak és szedték a perselypénzt ! Milyen furcsa fintora az életnek, hogy most már sajnos második alkalommal rosszul adtuk ki a legjobb női versenyző díját, éppen a vasszentmihályi Rátkai Marianna kárára. Na és ezek után ki nyerte a tombolahúzás fődíját ? Naná, hogy Vasszentmihály !!!  

Visszatérve a verseny eredményeihez, az egyik szemem sír, a másik nevet. Nem tudtuk megvédeni címünket, új győztese van a Magyar Sakkvilág Kupának ! Azért sajnálkozhatunk, mert nagyon kicsin múlt a triplázás, annak viszont örülhetünk, hogy ezáltal még érdekesebb és izgalmasabb lett versenyünk ! Az utolsó 3 fordulóban Uszód két döntetlen mellett egyszer nyert, mi két győzelem között kikaptunk Tófej-Bocföldétől, Lövő-Völcsej mindhárom mérkőzését megnyerte, utoljára éppen Tófej-Bocfölde csapatát 2,5-1,5 arányban kiélezett utolsó játszmával. Lövő-Völcsej az új bajnok !!! Gratulálunk a megérdemelt győzelemhez ! Köszönjük valamennyi csapat és település részvételét !

Valamennyi sakkozó nevében köszönettel tartozunk első sorban Ászár község önkormányzatának, fővédnökünknek Pekár Zsolt polgármester úrnak, Németh Zoltán főszervezőnek, a névadó Magyar Sakkvilág folyóirat tulajdonosának és főszerkesztőjének. Rengeteg támogatást, segítséget, ajándékot és felajánlást kaptunk. A teljesség igénye nélkül: Ászár Községért Közalapítvány, Komárom-Esztergom megyei sakkszövetség, Kohlné Ivánkai Katalin alpolgármester asszony, Szabó Gábor, Komlósi Tibor, Márkus József, Sebestyén Imre, Lőrincz Zoltán, Levél csapata, Bial Gyula, Csupor Péter, Komlósi Szabolcs, Seres László, Imre Károly, Pallag György, Farkas Gyula, Farkas Ferenc . Köszönet illeti egyesületünk vezetőségét: Sebestyén Gábor, Balya Gábor, Malomsoki László, Vinkovits László  és Varga Ferenc sakkbarátainkat, valamint minden név szerint fel nem sorolt segítő közreműködőnket !

Külön szeretném megköszönni az ászári II-es csapat játékosainak, hogy szüreti időszakban is vállalták a szereplést. Név szerint  is ki kell emelnem Németh Ferenc és Bánszegi Bíborka pozitív hozzáállását !

Befejezésül a díjazottak:

Az első 8 helyezett:   + = - csapat pontszám: összes pontszám:
1. Lövő-Völcsej   7 1 1 15 24
2.Ászár                                   7 0 2 14 25
3.Uszód                                  5 4 0 14 24
4. Vámosgyörk   4 4 1 12 22
5. Kővágóörs   5 1 3 11 22
6. Zánka   5 1 3 11 21,5    
7. Szigetbecse   5 1 3 11 19,5    
8. Alsószölnök-Pankasz-Alsónemesapáti   4 3 2 11 19,5    

A mezőny második felébe sorolt csapatok közül a legjobb 4 helyezett:

11. Sé-Szalafő-Vasalja                    3              4              2                              10                                           20                 
13. Mátraszőlős                              4              2              3                              10                                           19                                 
15. Vasszentmihály                         4              1             4                                9                                            20,5                           
20. Palotabozsok-Babarc                 3              3             3                                9                                            18

A két legtávolabbról érkezett csapat különdíját nyerte:

23. Szögliget                                   3              2             4                                8                                            14                                       
27. Magy                                        3              1              5                                7                                            14,5

Kohlné Ivánkai Katalin alpolgármester asszony különdíját kapta:

30. Ajnácskő                                       2              1              6                                5                                            12

Tehát a fenti 15 csapat kapott csapat díjat. Valamint mind a 32 csapat összes játékosa emléklapot és 1 üveg „Ászári Huszárkorty” fantázia nevű bort vihetett haza ajándékba és emlékül !

A verseny egyéni különdíjasai:

Legjobb 1. táblás              Kaczúr Flórián                     100 %                    9 pont                   Uszód                
Legjobb 2. táblás                Balázs Gábor                     100 %                    9 pont                   Uszód                                 
Legjobb 3. táblás               Komlósi Tibor                      89 %                     8 pont                   Ászár                    
Legjobb 4. táblás              Horváth László                     89 %                     8 pont                   Szalafő

Legjobb senior                  Bálint László                        89 %                     8 pont                   Levél                          
Legjobb junior                   Rátkai István                        78 %                     7 pont                   Vasszentmihály              
Legjobb női                       Rátkai Marianna                   78 %                     7 pont                   Vasszentmihály

Remélem, hogy a Lakitelektől Farkaslakán át, Ászárig ívelő sakkbarátság íve 2016 augusztus utolsó hétvégéjéig is kitart és újra együtt lehetünk  minél többen a IV. Magyar Sakkvilág Kupán Ászáron !

                                                                                                                                                                                                    Bánszegi Attila